Wat als?

Wat als……

“Wat als het niet goed gaat, wat als ik niet genoeg verdienen, wat als ik het niet leuk vind, wat als mijn bedrijf te weinig omzet, wat als ….. “

Zomaar vragen die iedereen in meer of mindere mate wel zal herkennen als je voor een uitdagende tijd staat of misschien, in jouw geval, voor een uitdagende keuze staat.

Het zijn vaak vragen met een negatieve ondertoon die je weerhouden om actie te ondernemen. Het zijn vaak vragen die je bezorgt maken. Het zijn vaak vragen die je een rot gevoel geven.

Het stellen van vragen met een negatieve ondertoon, schijnen we als mensen prima te kunnen en tegelijkertijd aan de antwoorden meer relevantie toe te kennen dan het schetsen van wat er allemaal goed kan gaan. Wat een zekerheid is dat als je vragen begint te stellen in de trant van “wat als we niet genoeg verdienen?“, “wat als we het niet leuk vinden, geven” je direct een slecht gevoel krijgt. Klaarblijkelijk heeft het brein dan al ergens al het antwoord direct paraat op deze vragen en waarschuwt je met een slecht gevoel.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar als ik mezelf dat soort vragen begin te stellen, komt er direct ook een antwoord en voor de grap ben ik eens gaan doorvragen op dat antwoord met de vragen:”DAN WAT….WAT GEBEURT ER DAN? …..” en daar kwamen ze! Alle negatieve scenario’s van slapen onder de brug tot zonder een stuiver op zak zwervend door Europa zonder vrienden, verstoten en verworden tot outcast van het ergste soort.

Ons brein is erg creatief als het gaat om het bedenken van negatieve scenario’s

Opeens kreeg ik weer een hernieuwd respect voor mijn oneindig creatieve brein die in staat blijkt te zijn om levendige beelden te maken van dingen die misgaan. Beelden van dingen die ik nog nooit in mijn leven heb meegemaakt maar wel gebaseerd op een thema waar iedereen wel eens mee geconfronteerd is. Het gevoel van alles wat je lief is kwijt te raken, vrienden, materie en status en aanzien en voor altijd er niet meer bijhoren of dat mensen je nawijzen als je over straat loopt. Allemaal door de ene vraag “WAT ALS of STEL DAT”

We staan nu aan de vooravond van een nieuw avontuur. Een nieuw bedrijf met een bijzondere missie: Ondernemers te helpen om de omslag te maken van werken in het bedrijf naar werken aan het bedrijf en zo waarde en vrijheid te creëren. Hoe we dat doen? Heel simpel. Door ze te leren hoe je meer kunt verkopen. Één ding is zeker. Als je te weinig verkoopt, komt nooit het moment dat je echt aan je bedrijf kunt werken.

In zo’n beginfase heb je te maken met allerlei onzekerheden en het herinnert me aan de periode toen ik mijn eerste bedrijf begon. Mijn brein begon automatisch allerlei vervelende situaties te bedenken. Nu, achteraf, kan ik ik kan bevestigen dat alle negatieve scenario’s die ik hierboven heb geschetst nooit zijn uitgekomen ondanks het feit dat er soms zware lessen waren te leren, dat het soms niet even maar erg tegen zat, heb ik nog steeds vrienden en zie ik weinigen me nawijzen, immers de meeste op straat kennen me echt niet.

Dus alle antwoorden die ik kreeg na het stellen van de WAT ALS vraag bleken gebaseerd te zijn op fictie, een creatie van mijn brein en er ontbrak iets in de wijze waarop ik dacht. Namelijk nog een vraag, “stel dat het uitkomt wat is dan je oplossing.””

Dus zoiets als dit:

Wat als we niet genoeg omzetten? Dan wat? Dan kunnen we onze rekeningen niet betalen. Stel dat het echt zo zou gebeuren wat is dan je oplossing(en) om het tij positief te keren?

  • Uber chauffeur worden
  • Weer in loondienst werken
  • Meer mensen bellen en vragen naar een opdracht
  • Etc, etc, etc.

En ineens ontstaat er een flow van oplossingen bedenken voor problemen die er nog niet zijn en hoe je deze op een mooie, interessante en positieve manier kan oplossen en KAN ER INEENS MEER DAN DAT JE DACHT.

Je negatieve gedachten omzetten in positieve oplossingen

Moraal van het verhaal is natuurlijk dat we ons regelmatig gek maken met negatieve gedachten door ons zelf de vragen te stellen “wat als en stel dat” en dat onze antwoorden op deze vragen vaker negatief dan positief zijn. Vaak worden we dan overvallen door negatieve gevoelens en blijven er vaak langdurig in hangen.

Ons brein presenteert ons allerlei negatieve beelden in 3D, HIFI geluid en soms zelfs geur maar wel gebaseerd op onvolledige informatie want je energie gaat uit naar wat er mis kan gaan en niet naar de bijbehorende oplossing.

En geloof me, die oplossing is er.

Door deze makkelijke methode toe te passen, leer je tegelijkertijd om je eigen denken vollediger te maken, ineens krijgen de beelden een andere mogelijke afloop, ineens blijkt er mogelijk dan dat je dacht en het zorgt ook nog voor iets anders. EEN BETER GEVOEL, en dat is altijd GOED. Een 1 ding blijft altijd: je weet nooit wat de toekomst brengt. En een goede voorbereiding helpt soms immens.

Over de schrijver
Reactie plaatsen